XML en Excel
Pagina's in dit artikel
- Wat is XML
- Kenmerken van XML
- Opbouw van een XML bestand
- XML Schema's
- XML in Excel
- XML Validatie
- Conclusie
Kenmerken van XML
XML heeft de volgende belangrijke kenmerken:
- XML is gestructureerd, wat betekent dat in een XML bestand exact beschreven kan worden hoe gegevens georganiseerd, gerangschikt en uitgedrukt moeten worden. Bovendien kan worden gevalideerd of het XML bestand aan een specifieke structuur voldoet, alvorens de gegevens ingelezen worden. Omdat de structuur bekend is, is op voorhand bekend welke gegevens waar in het bestand te vinden zijn en hoe deze gegevens geïnterpreteerd moeten worden;
- XML is een beschreven formaat, wat inhoudt dat binnen het bestand elk gegeven voorzien moet zijn van een "naam", die zowel door mens als door machine gelezen kan worden en tevens uniek identificeerbaar is. Een XML bestand is vaak eenvoudig te begrijpen, gewoon door het bestand als "platte tekst" in een tekstverwerker te openen. Tevens is het mogelijk een XML bestand rechtstreeks te bewerken, zonder het gevaar te lopen dat de structuur verloren gaat en het bestand dus niet meer bruikbaar is voor het importeren/exporteren;
- XML kan worden gevalideerd. Er kan een zogeheten XML Schema definitie bestand (XSD) worden gemaakt, waarin precies beschreven staat uit welke elementen het XML bestand moet bestaan. Een XML bestand kan worden gevalideerd aan de hand van een dergelijk Schema, voordat import of export plaatsvindt zodat geen verassingen kunnen optreden.
- XML is een doorzichtig formaat, waarmee bedoeld wordt dat programma’s in staat zijn uit een XML bestand op te maken wat de structuur is van de gegevens en de relatie ertussen.
- XML is "Strongly Typed", wat betekent, dat de schema definitie precies het gegevenstype van elk element bepaalt. Het risico dat 01-03 ten onrechte wordt geïnterpreteerd als een datum is bij XML (mits voorzien van een schema definitie bestand) afwezig;
- XML is een wereldwijde standaard, binnen XML worden getallen slechts op 1 manier weergegeven: op de Amerikaanse manier. Bij XML is het niet nodig rekening te houden met de regionale instellingen (zoals het decimale scheidingsteken of het datum formaat) bij het lezen en schrijven van tekstbestanden;
- XML is een globale standaard, gespecificeerd door het W3C. Hetgeen inhoudt, dat applicaties (zoals Excel) in staat worden gesteld XML bestanden te lezen, interpreteren en te valideren en tevens te schrijven conform deze standaard. Hierdoor maakt XML het hergebruiken van dezelfde gegevens door meerdere toepassingen erg eenvoudig.
Vragen, suggesties en opmerkingen
Al het commentaar over deze pagina:
Commentaar van: gerdf (5-12-2006 03:31:09) deeplink naar dit commentaar
slecht en goed uitgelegd
Commentaar van: Jan Karel Pieterse (5-12-2006 03:34:55) deeplink naar dit commentaar
Hoi Gerdf,
Kan je wat meer informatie geven wat je bedoelt?
Commentaar van: Wim K (9-3-2012 01:52:53) deeplink naar dit commentaar
Kun je in zijn algemeenheid iets zeggen over het verschil in bestandsgrootte; hoeveel groter is een XML-file t.o.v. platte ASCII (door de noodzakelijke tags, etc.)?
Als ik een platte ASCII file heb met 50 records met elk 100 rubrieken waarvan de lengte en positie vastligt. Stel van die 100 rubrieken zijn er 50 2 posities lang en 50 10 lang.
In ASCII is de filesize dan 50 * ((50 * 2) + (50 * 10)) = 30.000 bytes.
Is er een richtlijn om de filesize XML globaal te berekenen?
Commentaar van: Jan Karel Pieterse (9-3-2012 05:45:44) deeplink naar dit commentaar
Hallo Wim,
Dat is in principe exact uit te rekenen, maar hangt af van de lengte van de tags.
NB: In jouw berekening moet je natuurlijk nog wel meetellen:
- scheidingstekens
- Regel-eindes
Er is dus geen richtlijn voor, want als je heel veel informatie per tag hebt, dan is de verhouding gunstig, terwijl als er tussen de tags weinig info staat de verhouding ongunstig uitpakt.
Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.
Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.