Cel auditing tool

Dit is een voorbeeld van een Excel hulpprogramma dat ontwikkeld is voor een bedrijf in de VS.

Deze tool is ook te koop, zie De Ultieme Excel Formule Auditing Tool: RefTreeAnalyser met een gratis demo versie.

Zoals je wellicht weet, heeft Excel ingebouwde mogelijkheden om formules te controloren, zie onderstaande toolbar:

Excel formule auditing toolbar

Met deze hulpmiddelen kan je Excel vragen de bron en doelcellen van een bepaalde cel te tonen, dit gebeurt dan met pijlen. Het voorbeeldje hieronder laat deze nuttige optie zien:

Broncellen aanwijzen

Maar als men de hele verwijzingen structuur vanaf/naar een bepaalde cel wil aflopen om zodoende te achterhalen hoe de waarde in de startcel is bereikt en welke cellen deze waarde verder benuttten, dan wordt het lastig. Bijvoorbeeld: de getallen in het bereik D2:D4 kunnen op hun beurt weer berekende waarden zijn, die gebruik maken van cellen op andere werkbladen of zelfs in andere Excel bestanden. Zo zal als je op de "Broncellen aanwijzen" knop drukt wanneer cel D1 actief is de speciale pijl verschijnen die aangeeft dat de broncel niet op hetzelfde werkblad ligt (de pijl met het mini-tabelletje eraan):

Broncellen aanwijzen met een verwijzing naar een ander werkblad

De cellen in kwestie kan men vervolgens zichtbaar maken door te dubbelklikken op die pijl. Er verschijnt dan onderstaand dialoogvenstertje. Jammer genoeg kan dit venster niet vergroot worden, zodat lange celverwijzingen niet in het geheel zichtbaar zijn, tenzij men in het boxje "verwijzing" klikt en scrollt.

De slecht leesbare verwijzingen naar andere werkbladen

Het hulpprogramma dat ik voor de klant heb gebouwd vergemakkelijkt dit hele proces aanzienlijk, door in 1 overzichtelijk venster (dat kan worden vergroot en verkleind) alle bron en doelcellen van de huidige cel te tonen, tot op een niveau dat de gebruiker kan selecteren:

De interface van de Reference utility

Door op een element in de boomstructuur te klikken wordt de bijbehorende cellenreeks geselecteerd en bovendien het deel van de formule dat op deze cellen betrekkeing heeft.