XML en Excel

Pagina's in dit artikel

  1. Wat is XML
  2. Kenmerken van XML
  3. Opbouw van een XML bestand
  4. XML Schema's
  5. XML in Excel
  6. XML Validatie
  7. Conclusie

Wat is XML

XML staat voor eXtended Markup Language. XML is een standaard die voor het web is bedacht, met als achtergrond het eenvoudig opzoekbaar maken van gegevens. De gedachte erachter is, dat men informatie voorziet van omschrijvende tags, die de informatie eenvoudig vindbaar moeten maken. Zo zou eenieder die een mop op het Internet plaatst, de tekst van de mop kunnen voorzien van de tags "<mop> …. </mop>", waarna zoekmachines eenvoudigweg naar deze tags zoeken wanneer iemand op zoek is naar moppen. Figuur 1 toont een stukje XML "code". Zoals te zien is heeft het veel weg van HTML. Betekent dit, dat XML een dialect van HTML is?

Voorbeeld van een XML bestand
Figuur 1, XML bestand zoals getoond door Internet Explorer

Net als HTML is XML is een zogeheten markeer taal of metataal, een taal die informatie geeft over een andere taal, ofwel informatie verschaft over de inhoud. Markeer codes bestaan in feite al vrij lang. Redacteuren gebruikten lang geleden al codes om voor delen van de tekst aan te geven welke formattering gewenst was (bijvoorbeeld cursief). In de jaren zestig is bij IBM de "Generalized Markup Language" (GML) ontwikkeld, om hetzelfde te kunnen doen met elektronische bestanden. In 1986 is deze uitgebreid en opgenomen als ISO standaard als de zogeheten "Standard Generalized Markup Language" (SGML). Deze SGML is later door de onderzoekers van het CERN instituut te Zwitserland verder uitgewerkt, omdat zij met het probleem zaten hoe ze hun elektronisch opgeslagen werk (met bijvoorbeeld veel verwijzingen naar andere documenten en vergelijkingen in de tekst) op een handige manier van formatterings-informatie konden voorzien, zodat de informatie bij iedereen op dezelfde manier zou worden weergegeven en zodat het eenvoudig werd om met de verwijzingen te werken. De hiervoor bedachte structuur is de basis voor onze huidige HTML.

Zowel HTML als XML is dus afgeleid van SGML, de "Standard Generalized Markup Language". Beide worden beheerd door het World Wide Web consortium, (W3C) zie: http://www.w3.org/).

Zowel XML als HTML gebruikt "tags", maar met een verschillend doel. HTML is vooral een standaard om formattering van gegevens te kunnen aanduiden. Bij HTML liggen de mogelijke tags vast in de standaard, het is niet mogelijk eigen tags te maken. Bovendien zeggen de HTML tags over het algemeen niets over de inhoud van de informatie, alleen iets over de representatie ervan. XML richt zich juist op het kenmerken van de inhoud van de gegevens en niet op de formattering. Bij XML is het aan de gebruiker om te bepalen welke tags gedefinieerd worden, hierin is een grote mate van vrijheid gegeven.Vragen, suggesties en opmerkingen

Al het commentaar over deze pagina:


Commentaar van: peter (5-2-2010 12:15:14) deeplink naar dit commentaar

wij hebben 35gb aan XML bestanden staan mag ik deze verwijderen,gr peter.


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (6-2-2010 06:20:02) deeplink naar dit commentaar

Hallo Peter,

Ik heb (natuurlijk) geen idee! Ik kan iet beoordelen wat voor bestanden dat zijn en waarvoor ze dienen.
Je zou kunnen beginnen om de map waar ze in staan eens te verplaatsen. Als na een tijdje alles op je PC nog werkt, dan waren deze ebstanden kennelijk niet zo nodig en kan je overwegen ze te verwijderen.


Commentaar van: Giny (3-10-2012 12:48:47) deeplink naar dit commentaar

Wat is het belang van xml voor juridische documenten.


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (3-10-2012 13:25:35) deeplink naar dit commentaar

Hallo Giny,

XML is een formaat om gegevens uit te wisselen tussen verschillende programma's.

Op zich heeft dit weinig met juridische documenten te maken.

XML is echter ook de interne inhoud van een Microsoft Word document in het nieuwe Word 2007/2010 bestandsformaat .docx en .docm. De informatie die in het document zit is in xml formaat opgeslagen.


Commentaar van: laura (10-12-2015 22:18:32) deeplink naar dit commentaar

Hoe kan ik XML bestand krijgen ?

is er een gratis software die ik het kan downloaden ?

bedankt voor informatie.


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (10-12-2015 22:55:22) deeplink naar dit commentaar

Hallo Laura,

Meestal is de situatie andersom en heb je al een XML bestand gekregen uit een of ander systeem, dat je vervolgens moet verwerken. Is dat niet zo in jouw geval?


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.
Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].