Most Valuable Professional


View Jan Karel Pieterse's profile on LinkedIn subscribe to rss feed
Subscribe in a reader

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Audit !!!

Probeer onze RefTreeAnalyser
de beste Excel formule auditing tool.

Cursussen

Excel VBA Masterclass (Engels)
Excel VBA voor Financials

Third party tools

Speed up your file

FastExcel
The best tool to optimise your Excel model!

Repair your file

Stellar Phoenix Excel Repair
Best tool to repair corrupt Excel sheets and objects

Cel auditing tool

Dit is een voorbeeld van een Excel hulpprogramma dat ontwikkeld is voor een bedrijf in de VS.

(Deze tool is ook te koop, zie deze pagina met een gratis demo versie.)

Zoals je wellicht weet, heeft Excel ingebouwde mogelijkheden om formules te controloren, zie onderstaande toolbar:

Met deze hulpmiddelen kan je Excel vragen de bron en doelcellen van een bepaalde cel te tonen, dit gebeurt dan met pijlen. Het voorbeeldje hieronder laat deze nuttige optie zien:

Maar als men de hele verwijzingen structuur vanaf/naar een bepaalde cel wil aflopen om zodoende te achterhalen hoe de waarde in de startcel is bereikt en welke cellen deze waarde verder benuttten, dan wordt het lastig. Bijvoorbeeld: de getallen in het bereik D2:D4 kunnen op hun beurt weer berekende waarden zijn, die gebruik maken van cellen op andere werkbladen of zelfs in andere Excel bestanden. Zo zal als je op de "Broncellen aanwijzen" knop drukt wanneer cel D1 actief is de speciale pijl verschijnen die aangeeft dat de broncel niet op hetzelfde werkblad ligt (de pijl met het mini-tabelletje eraan):

De cellen in kwestie kan men vervolgens zichtbaar maken door te dubbelklikken op die pijl. Er verschijnt dan onderstaand dialoogvenstertje. Jammer genoeg kan dit venster niet vergroot worden, zodat lange celverwijzingen niet in het geheel zichtbaar zijn, tenzij men in het boxje "verwijzing" klikt en scrollt.

Het hulpprogramma dat ik voor de klant heb gebouwd vergemakkelijkt dit hele proces aanzienlijk, door in 1 overzichtelijk venster (dat kan worden vergroot en verkleind) alle bron en doelcellen van de huidige cel te tonen, tot op een niveau dat de gebruiker kan selecteren:

Door op een element in de boomstructuur te klikken wordt de bijbehorende cellenreeks geselecteerd en bovendien het deel van de formule dat op deze cellen betrekkeing heeft.