Home Nieuwsbrief

This page in EnglishHome > Artikelen index > Opmaak profielen in Excel >

Opmaak profielen in Excel

Tips voor het gebruik van opmaakprofielen

Beheren van opmaak profielen

Om een goed overzicht te hebben van de opmaakprofielen die in de werkmap aanwezig zijn, is het aan te bevelen om een extra werkblad in te voegen met daarin een lijst met aanwezige opmaakprofielen. Plaats in kolom A de namen van de profielen en in kolom B een voorbeeld van het eindresultaat:

Tabel met opmaakprofielen in een werkblad

Tabel met opmaakprofielen in een werkblad

Als dan een opmaakprofiel moet worden aangepast, selecteer dan de voorbeeldcel in kolom B en pas het profiel aan.

Het maken van een profiel dat lijkt op een bestaand profiel is dan tevens eenvoudig: kopieer de rij met het profiel dat goed past en plak deze rij elders in het werkblad. Selecteer de cel in kolom B van de nieuwe rij en kies Opmaak, Opmaakprofiel... . Voer de naam van het nieuwe profiel in en kies toevoegen en kies vervolgens wijzigen om het profiel aan te passen. Wijzig ook de naam in kolom A.

Omgang met opmaakprofielen

Gebruik opmaak profielen zo strict mogelijk: vermijdt het aanpassen van 1 onderdeel van de opmaak van een cel waarop reeds een bepaald profiel is toegepast. Als er bijvoorbeeld een profiel is dat waarden in cellen in procenten met twee cijfers achter de komma weergeeft en je wil in een bepaalde (reeks) cel(len) 3 cijfers, maak dan een apart opmaakprofiel aan voor deze situatie.

Deze werkwijze zal je ertoe dwingen goed na te denken over de verschillende celopmaken die je in jouw bestand wilt gebruiken. Door dit gedisciplineerd en gestruktureerd toe te passen zal je merken dat je bestand er beter uit gaat zien.

Onderscheid opmaak profielen naar functie

Door na te denken over de struktuur van je Excel bestand kan je al gauw onderscheid maken tussen verschillende onderdelen van het bestand:

Overweeg om opmaakprofielen te maken voor elk van deze soorten, elk met bijvoorbeeld een eigen achtergrond kleur.


 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Al het commentaar over deze pagina:


Commentaar van: Jeremy (6-1-2010 01:54:17) deeplink naar dit commentaar

Een vraag,

Ik ben bezig met Excel en als ik naar rechts ga gaat logisch de kolommen en rijen links uit beeld, hoe kan ik rij A en B toch meenemen in m'n scherm?

Mvg


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (6-1-2010 02:07:28) deeplink naar dit commentaar

Hallo Jeremy,

Selecteer cel C2 en kies uit het menu:
Venster, Titels blokkeren.


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.