Most Valuable Professional


View Jan Karel Pieterse's profile on LinkedIn subscribe to rss feed
Subscribe in a reader

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Audit !!!

Probeer onze RefTreeAnalyser
de beste Excel formule auditing tool.

Cursussen

Excel VBA Masterclass (Engels)
Excel VBA voor Financials

Third party tools

Speed up your file

FastExcel
The best tool to optimise your Excel model!

Repair your file

Stellar Phoenix Excel Repair
Best tool to repair corrupt Excel sheets and objects
Home > Nederlandse site > Artikelen > Besturingselementen > Beschrijving (2)
This page in English

Het gebruik van Besturingselementen

Gedetailleerde beschrijving van de elementen (2)

Selectievakje

Een selectievakje wordt gebruikt om de mogelijkheid te geven iets aan of uit te schakelen, bijvoorbeeld een bepaalde optie, of Ja of Nee te antwoorden. Dit besturingselement geeft u ook de mogelijkheid meerdere keuzes te maken uit een lijst van voorkeuren.

Keuzerondje

Het keuzerondje lijkt wat op het selectievakje, met als belangrijkste verschil dat er in een serie keuzerondjes nooit meer dan 1 rondje ingevuld kan zijn. Als u niets doet, dan zal Excel alle keuzerondjes op een werkblad als n groep behandelen, er kan er nooit meer dan 1 actief zijn. Wilt u meerdere sets keuzerondjes hebben op n werkblad, dan kan dit, de werkwijze verschilt echter voor de beide soorten rondjes.

Keuzerondje uit de werkbalk Formulieren

Om deze rondjes te groeperen tekent u eerst een groepsvak en plaatst vervolgens de keuzerondjes binnen het groepsvak;

Keuzerondjes in groepsvak

zie afbeelding 8:   Afbeelding 8 : keuzerondjes in groepsvakken.

Ook hoe u de keuzerondjes aan een cel moet koppelen hangt af van de soort die u hebt gebruikt. Van de formulieren set hebben alle keuzerondjes binnen een groepsvak dezelfde gekoppelde cel. De waarde in de cel wordt dan een indexgetal van het geselecteerde rondje. Let op dat u de keuzerondjes in de volgorde plaatst waarin u ze op het werkblad heeft gezet, de volgorde waarin de rondjes zijn toegevoegd bepaalt namelijk de waarde in de cel.

Om een formulier besturingselement te selecteren (bijvoorbeeld met het doel om deze te verplaatsen) klikt u er met de rechtermuisknop op. Wilt u meerdere elementen tegelijk selecteren, houdt dan de control toets ingedrukt terwijl u ze met de muis aanklikt.

Groepeer de elementen die u binnen een groepsvak heeft getekend (of die u gezamenlijk wilt kunnen verplaatsen) door ze allemaal te selecteren en vervolgens in het rechtsklik menu te kiezen voor Groeperen, Groeperen.

Keuzerondje uit de werkset besturingselementen

Het keuzerondje uit de werkset besturingselementen (ActiveX) heeft een speciale eigenschap waarmee u kunt aangeven welke keuzerondjes samenwerken. Deze eigenschap heet de "Groupname" eigenschap. Zie afbeelding 9:

Groupname instellen

Afbeelding 9: Groupname van keuzerondje instellen.

Laat u deze eigenschap ongewijzigd, dan zullen de keuzerondjes op 1 werkblad altijd als n groep werken.

Keuzerondjes van de werkset besturingselementen moeten ieder aan hun eigen cel worden gekoppeld. De waarde in de cel is dan WAAR of ONWAAR.

TIP: Toon het eigenschappen venster door op een besturingelement rechts te klikken en te kiezen voor eigenschappen. U kunt ook op de desbetreffende knop klikken van de werkbalk besturingselementen. In Excel 2007 en in latere versies kunt u onder het tabje ontwikkelaars, binnen de groep besturingselementen, op de knop "Eigenschappen" drukken.


 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Laatste 8 commentaren van in totaal 30 (Toon ze allemaal):

 


Comment by: Roel (2-6-2017 12:53:00)

Hallo Ruud,

Ik heb een Formulier gemaakt waarvan de uitkomsten worden weergegeven in een database. In dit formulier wil ik nu graag Radiobuttons gebruiken om de optie weer te geven tussen: "Afslag" en "Opbod+Afslag" (gaat over de prijsopbouw van objecten die geveild worden op een vastgoedveiling)

Ik heb de radiobuttons toegevoegd en de namen aangepast naar "Afslag" en "Opbod+Afslag", echter wordt in de database nu waar en onwaar weergegeven.

In plaats van Waar of Onwaar wil ik hier ook graag "Afslag" of "Opbod+Afslag" weergeven.

Hoe is dit mogelijk/ welke vba codes gebruik ik hiervoor?


Ik hoop dat u me hiermee verder kan helpen.

Mvg, Roel

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (3-6-2017 16:40:17)

Hoi Roel,

Je kunt die selectievakjes aan een cel koppelen en dan met een ALS functie de waarde an die cel gebruiken in een andere cel om jouw tekstwaarde weer te geven.

 


Comment by: Paul (27-9-2017 09:42:20)

Ik heb keuzevakjes in mijn werkblad geplaatst, gekoppeld aan een cel. Maar nu stel ik vast dat de koppeling wel stand houd, maar de plaats van het keuzevakje in die cel ligt blijkbaar niet vast. Als andere gebruikers het blad bekeken hebben, dan staan de vakjes niet meer in de betreffende cellen. hoe kan ik het keuzevakje in de cellen houden?

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (27-9-2017 10:30:30)

Hoi Paul,

Controls hebben inderdaad de vervelende neiging niet op hun plaats te blijven. De enige work-around die ik ken is op de 1 of andere manier vastleggen waar ze horen te staan en ze bij openen van het bestand op hun plaats zetten.

 


Comment by: Job (14-11-2017 15:52:48)

Dag,
Al tijden ben ik op zoek naar hoe ik het FONT van de tekst naast het keuzerondje van Excel kan veranderen.
In mijn sheet staan er duidelijk twee verschillende fonts, maar hoe kan ik die wijzigen? (Excel 2013)

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (15-11-2017 09:08:06)

Hoi Job,

Dit kan alleen met de keuzerondjes van de ActiveX groep.

 


Comment by: Christof (6-6-2018 16:17:38)

Beste ik heb 6 selectie vakjes aangemaakt en elk een aparte cel toegewezen. Nu wil een soort van voorrangsregels inbouwen. Bv als ik vakje één en twee aanduid dan mag drie niet aangevinkt kunnen worden als dit toch aangegevinkt was dan moet dit automatisch uitgevinkt worden iemand een idee hoe ik dit kan fixen? alvast bedankt
Groetjes Christof

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (6-6-2018 21:59:30)

Hoi Christof,

Kan je dan niet beter (combinaties) van keuzerondjes gebruiken?

 


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.