Home Artikelen Index Links Nieuwsbrief

This page in EnglishHome > Artikelen Index > Opmaak profielen in Excel >

Opmaak profielen in Excel

De werking van opmaakprofielen

Een opmaakprofiel is niets anders dan een set celopmaken waaraan een naam gegeven is. Alle cellen waarop dit profiel wordt toegepast zien er (deels) hetzelfde uit en wanneer je een element van het opmaakprofiel aangepast, dan krijgen alle cellen deze veranderde opmaak mee.

Het gebruik van opmaakprofielen vergt enige gewenning, maar kan zeer grote voordelen bieden. Je kan je wellicht de situatie voorstellen waarbij je een fraai geformatteerde spreadsheet toont aan je leidinggevende, waarop deze vriendelijk verzoekt of je alle invoercellen misschien een licht gele achtergrond kleur kunt geven in plaats van een donker gele. Bij een groot bestand kan dit een aanzienlijke hoeveelheid werk betekenen. Had je een opmaakprofiel voor deze cellen gebruikt, dan was deze wijziging een kwestie van seconden.

Bij opmaakprofielen is de celopmaak in feite een optelsom. Deze kan uit zowel een opmaakprofiel als uit aangepaste onderdelen bestaan. Welke onderdelen binnen het opmaakprofiel vallen bepaal je tijdens de definitie van het opmaakprofiel (zie onderstaande afbeelding). Je krijgt dit venster via het menu Opmaak, Opmaakprofiel...

Dialoogvenster opmaakprofiel

Opmaakprofiel venster voor Excel 97-2003

Excel 2010 (en 2013 en 2007) heeft een iets ander scherm (In het lint, Start tab, Stijlen groep, celstijlen uitklappen en rechtsklikken op een stijl en Wijzigen kiezen.

Opmaakprofielen venster voor Excel 2010

Opmaakprofiel venster voor Excel 2010

Als op een cel het ene opmaakprofiel wordt toegepast na het andere, dan zal het resultaat een optelsom van beide profielen zijn. Wat het resultaat van deze optelsom precies is, hangt af van welke onderdelen van beide opmaak profielen "actief" zijn (hierover later meer). Op deze manier zouden "cascading styles" (getrapte opmaak profielen) kunnen worden toegepast. Helaas "vergeet" Excel welke voorgaande opmaakprofielen op een cel zijn toegepast.

 


 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.