Webpaginas maken met Excel Web App mashups

Pagina's in dit artikel

  1. Voorbereidingen
  2. JavaScript
  3. Web formulier
  4. Demo met besturing
  5. Dynamische demo
  6. Conclusie

Het Excel bestand voorbereiden voor invoegen

Allereerst moet je een bestand op Skydrive plaatsen die publiekelijk toegankelijk is. Een alternatief is om het bestand te plaatsen in een publieke map in je skydrive.

Skydrive map

Een map op mijn Skydrive.

Zodra het bestand is ge-upload, plaats je het vinkje voor de bestandsnaam en klik je op de link "Invoegen", zoals hierboven is getoond.

Het onderstaande venster wordt  geopend:

Skydrive bestand invoegen dialoogvenster

Het Skydrive bestand invoegen dialoogvenster.

Als je een statisch bestand wil invoegen op je web pagina en de afmetingen van de rechthoek goed genoeg zijn, kopieer dan de iframe code (bovenste rode rechthoek in het plaatje hierboven), deze html code ziet er ongeveer zo uit:

<iframe title ="Preview" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" frameborder="0" width="402px" height="346px" style="padding:0;background-color:#fcfcfc;" src="https://r.office.microsoft.com/r/rlidExcelEmbed?su=-5430218907388983095&Fi=SDB4A3FCAC9C7848C9!285&ak=t%3d0%26s%3d0%26v%3d!AJHqJpkd-Q5axR8&kip=1"></iframe>

Meestal wil je echter eerst wat instellingen wijzigen, klik daarom op "Deze ingesloten Excel-werkmap aanpassen", het venster verandert naar:

Het tweede invoegen scherm

Het tweede invoegen scherm

Ik heb een aantal rechthoeken getekend om een paar belangrijke delen van dit scherm. De bovenste toont de elementen van de werkmap die je kunt selecteren om weer te laten geven. De Excel Web App zal alleen de geselecteerde elementen weergeven op je web pagina. Erg handig als je alleen een grafiek wilt tonen.

De tweede rechthoek licht de interactie beperkingen uit, die je in kunt stellen.

Zodra de juiste instellingen zijn gemaakt, kan de HTML code uit het tekstvak onderaan die pagina worden gekopieerd. Let op de JavaScript link; deze wordt in de rest van dit artikel gebruikt en geeft een deel van de benodigde code om de web pagina te laten interacteren met het Excel web app object.


 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Al het commentaar over deze pagina:


Commentaar van: Jaap Schouten (27-8-2012 05:01:29) deeplink naar dit commentaar

L.s,
Ik ben een beetje aan het stoeien geweest om een excel sheet online bruikbaar te maken. Ik dacht het met deze nieuwe MS mogelijkheid wel te kunne maar nu blijkt dat als je cellen beveiligd dat deze gewoon geselecteerd kunnen worden en bewerkt kunnen worden?? of doe ik wellicht iets fout. Ook is het schijnbaar niet mogelijk om de tabbladen geheel niet te kunnen selecteren. Dit maakt deze mogelijkheid voor mij onbruikbaar omdat ik niet wil dat een tabblad geselecteerd kan worden voordat bepaalde waardes in bepaalde cellen zijn toegevoegd.

Doe ik wellicht iets fout??


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (27-8-2012 14:40:04) deeplink naar dit commentaar

Hallo Jaap,

Je kan wel instellen dat alleen een bepaald bereik zichtbaar is. Als je er dan voor zorgt dat alles zich binnen dat bereik bevindt, dan kan je er ook voor zorgen dat als de laatste waarde is ingevuld, het resultaat zichtbaar wordt. ALs je dan duidelijk aangeeft wat invoer cellen zijn, dan zullen de meeste mensen die wel gebruiken. DOen ze dat niet, dan is er nog weinig aan de hand, omdat ze altijd op een alleen-lezen versie van je bestand werken. Een druk op F5 en het bestand is weer "als nieuw".


Commentaar van: ronald rook (19-11-2013 10:31:47) deeplink naar dit commentaar

l.s. Duidelijk verhaal. Ik heb dit allemaal gedaan en het werkt.... bijna helemaal. In mijn excel sheet maak ik gebruik van de besturingselementen keuzerondjes en keuzelijst. Deze lijken niet te worden ondersteund door de Excel Web App. Is er een andere mogelijkheid om dergelijk excelsheet toch in mijn website te embedden ?


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (19-11-2013 11:04:40) deeplink naar dit commentaar

Hallo Ronald,

ActiveX besturingselementen en formulier besturingselementen worden niet ondersteund door web excel.
Wel kan je gegevensvalidatie gebruiken en de gebruiker een keuzelijst geven in de relevante cellen.


Commentaar van: ronald rook (19-11-2013 13:29:14) deeplink naar dit commentaar

Beste Jan Karel,
Dank voor je antwoord. Je stelt voor dat ik een keuzelijst van het onderdeel gegevensvalidatie gebruik. Dat had ik ook al geprobeerd. Dit werkt ook niet naar mijn zin. De gebruiker kan gegevens invullen die hij wil. Er verschijnt wel een melding als het een invoer is die niet in het lijstje staat. Maar er staat nergens wat wel de geldige mogelijkheden zijn. Daarom was ik over gestapt naar de mogelijkheid met keuze rondjes maar dat is 'm dus ook niet.
Mijn bedoeling is namelijk dat ik een formule op het antwoord los laat. Maar met ongeldige invoer gaat dat niet goed.
Ronald


Commentaar van: Jan Karel Pieterse (19-11-2013 15:47:06) deeplink naar dit commentaar

Hallo Ronald,

Helaas zal je moeten roeien met die riemen totdat Microsoft een volgende update uitvoert met keuzerondjes :-)

Je zou voorwaardelijke opmaak op de cellen met validatie kunnen zetten die die cellen rood kleurt als ze er niet aan voldoen, of naast die cellen tekst laten verschijnen middels een formuletje.
Zo iets als:


=IF(AND(C1<>"Ja",C1<>"Nee"),"Kies s.v.p. Nee of Ja","")
=ALS(EN(C1<>"Ja";C1<>"Nee");"Kies s.v.p. Nee of Ja";"")


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.
Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].