Home Artikelen Index Links Nieuwsbrief

This page in EnglishHome > Artikelen Index > Besturingselementen >

Het gebruik van Besturingselementen

Gedetailleerde beschrijving van de elementen (3)

Keuzelijst

Een keuzelijst gebruikt u wanneer u de gebruiker de mogelijkheid wil geven een optie uit een lijst te kiezen. U zou hier ook een set keuzerondjes voor kunnen gebruiken, maar die zijn lastig dynamisch te maken, bijvoorbeeld als de lijst moet worden uitgebreid. Bij een klein aantal vaste opties hebben keuzerondjes de voorkeur. Gebruik de keuzelijst als het aantal keuzes niet te groot is, bij een groter aantal heeft de keuzelijst met invoervak de voorkeur.

U kunt de lijst die moet worden getoond direct uit een reeks cellen laten halen, of de keuzes middels VBA code toevoegen. Als de lijst op een ander werkblad staat, dan moet u deze lijst eerst een bereiknaam geven. Selecteer hiertoe de lijst en druk op control+F3 (In Excel 2007 en latere versies moet u daarna nog op "Nieuw" klikken) en voer een naam in voor de lijst. Vervolgens kunt u deze naam invullen in de betreffende eigenschap van het besturingselement.

De tweede belangrijke eigenschap is de LinkedCell, deze cel zal het resultaat van de selectie ontvangen:

Opties van de keuzelijst

Afbeelding 10, Twee belangrijke opties van het ActiveX keuzelijst element.

Opties keuzelijst formulier

Afbeelding 11: Twee belangrijke opties van het keuzelijst element uit de formulieren set.

Merk op, dat de formulier keuzelijst in de gekoppelde cel het indexgetal weergeeft en NIET de geselecteerde waarde. U kunt een formule zoals deze gebruiken om de gekozen waarde te achterhalen:

=INDEX(LijstVoorKeuzeLijst;C1)

Indien u de keuzelijst op Meervoudig of Uitbreiden hebt gezet, dan kan de gebruiker meer dan één keuze maken. De gekoppelde cel blijft dan altijd 0 weergeven (#N/B bij de keuzelijst uit de werkset besturingselementen) en u dient VBA code te gebruiken om de gekozen waarden uit te lezen.

Keuzelijst met invoervak

De keuzelijst met invoervak is geschikt voor de wat grotere hoeveelheden gegevens. Met dit invoervak (mits u de ActiveX variant gekozen heeft) is het ook mogelijk -middels VBA- om nieuwe waarden te laten toevoegen aan de keuzelijst indien een waarde wordt ingevoerd die niet in de lijst voorkomt. Dit kan niet met de keuzelijst uit de Formulieren set.

De twee belangrijke eigenschappen LinkedCell (Koppeling met Cel) en ListFillRange (Invoerbereik) werken op exact dezelfde manier als hierboven omschreven bij de keuzelijst. Bijkomend voordeel van de keuzelijst met invoervak is dat na de keuze alleen de gekozen waarde wordt getoond.


 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Laatste 8 commentaren van in totaal 18 (Toon ze allemaal):

 


Comment by: Robby (13-2-2018 15:08:37) deeplink to this comment

Ik wil met keuzelijst met invoervak een cel kunnen selecteren waarin er een hyperlink staat om deze automatisch te openen.


Comment by: Jan Karel Pieterse (13-2-2018 17:33:49) deeplink to this comment

Hoi Robby,

Ik begrijp niet precies wat je hiermee bedoelt, kan je iets meer info geven?


Comment by: Robby (14-2-2018 07:53:44) deeplink to this comment

Ik heb in excel een lijst met hyperlinks die allemaal een nummer hebben. Ik zou graag via een zoekfunctie op nummer de hyperlink kunnen openen of naar de cel gaan waarde hyperlink staat (deze staan allen in kolom A). Bijkomend zou ik oog graag als ik een word van de naam van de hyperlink intik, een lijst krijgen van alle cellen waar dit woord in voorkomt (deze staan in kolom c)


Comment by: Jan Karel Pieterse (14-2-2018 15:29:54) deeplink to this comment

Hoi Robby,

Zou je dat niet kunnen regelen via de normale filter functionaliteit?


Comment by: robby (15-2-2018 13:06:10) deeplink to this comment

Dat zou kunnen maar ik dacht dat het ook kon met een keuzelijst met invoervak. Heb dit al geprobeerd met de zoeken, maar dan neemt hij de hyperlink niet over, alleen maar de inhoud.


Comment by: Jan Karel Pieterse (19-2-2018 10:16:55) deeplink to this comment

Hoi Robby,

Kan wel, maar alleen middels een macro. Plaats je vraag anders eens op www.eileenslounge.com, daar wordt je zeker geholpen!


Comment by: Mensink (15-1-2020 17:41:00) deeplink to this comment

GoedenmiddaG!

Het is mogelijk om (zowel in Excel als ActiveX) meerdere keuzes te selecteren in een keuzelijst. Kun je dat ook automatisch uitvoeren naar een andere cel door LinkedCell (Koppeling met Cel)? Of kan dat alleen wanneer er gebruik gemaakt wordt van een enkele keuzemogelijkheid? Alvast dank!

Vriendelijke groet,

Jaap


Comment by: Jan Karel Pieterse (17-1-2020 12:35:00) deeplink to this comment

Hoi Jaap,

Linked cell kan maar 1 cel zijn en er kan slechts 1 waarde in terecht komen. Dat gezegd hebbende, je kunt wel een macro toewijzen aan een forms listbox die vervolgens alle items afloopt en checkt welke geselecteerd zijn en daar dan vervolgens iets mee doen:

Sub ListBox1_Change()
    Dim Ct As Long
    With ActiveSheet.ListBoxes(Application.Caller)
        For Ct = 1 To .ListCount
            If .Selected(Ct) Then
                MsgBox .List(Ct)
            End If
        Next
    End With
End Sub


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.