Home Artikelen Index Links Nieuwsbrief

This page in EnglishHome > Artikelen Index > Kringverwijzingen >

Kringverwijzingen in Excel

De kringverwijzingen lokaliseren

Excel tracht wel kringverwijzingen te tonen. Helaas geeft Excel alleen de allereerste kringverwijzing aan die het in de berekeningsketen tegenkomt. Die informatie is beschikbaar in het lint op de tab Formules, bij de Foutencontrole keuzelijst:

Circular references dropdown on Ribbon

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om alle kringverwijzingen in een werkmap te vinden, download dan mijn RefTreeAnalyser utility, die alle kringen in een overzicht toont:

ReftreeAnalyser toont alle kringverwijzingen

Waarom kringverwijzingen soms niet worden gedetecteerd

Foutwaarden als resultaat

Soms kan een cel in de kring een foutwaarde bevatten. Het kan zijn, dat Excel dan ineens niet meer ziet dat er een kringverwijzing is. Ik ben er helaas niet in geslaagd een bestand te maken dat in die toestand verkeerd.

Waarden in cellen bepalen of een kring echt als kring wordt gezien

Als één van de cellen van de kring een functie bevat die bepaalt welke cellen in die functie gebruikt moeten worden (bijvoorbeeld door de ALS of de KIEZEN functie) , dan zal het van die functie afhangen of Excel de kring nog detecteert. Ik heb van deze situatie gebruik gemaakt om schakel cellen in te stellen, waarmee je zo nodig de kring kunt breken en beginwaarden aan je model kunt geven.

Gebruik van argumenten in VBA UDF's

Excel is slim. Erg slim. Stel je hebt een VBA User Defined Function (UDF) geschreven met twee argumenten. Excel is slim genoeg om te detecteren welke van die twee argumenten je echt gebruikt in de berekening. Daarmee zal de struktuur van je UDF en de waarde van de argumenten kunnen bepalen of het model een kringverwijzing heeft ja of nee. Zorgt een bepaalde beslissingsstruktuur in je UDF ervoor dat de waarde van 1 van de argumenten niet gebruikt wordt, dan breekt de kringverwijzing als die waarde toevallig deel uitmaakte van de kring.

#Naam fouten bij ontbrekende UDF's

Als een willekeurige cel in een kring verwijst naar een UDF die niet beschikbaar is, wordt de kring niet gedetecteerd.

Berekeningsstatus

Wanneer een werkmap wordt geopend zullen de berekeningsopties ervan afhangen of er al een werkmap open stond of niet. Als je eerst een map hebt geopend die iteratie uit heeft staan, en dan je map met de kringverwijzing, dan krijg je de waarschuwing over kringverwijzingen te zien. Als de eerste map doe je opende iteratie ingeschakeld heeft, dan krijg je deze waarschuwing bij alle volgende bestanden die je opent niet meer te zien.Vragen, suggesties en opmerkingen

Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.