Home Artikelen Index Links Nieuwsbrief

This page in EnglishHome > Artikelen Index > Kringverwijzingen >

Kringverwijzingen in Excel

Berekeningsinstellingen

Als je kringverwijzingen wilt gebruiken, dan zijn de berekeningsopties van Excel erg belangrijk. Op deze pagina leer je hier meer over.

Berekeningsopties

Het allereerste dat je moet doen om een werkend model met kringverwijzingen te krijgen is het aanzetten van iteratieve berekeningen.

Iteratie instellingen in Excel 2010
Iteratie instellingen Excel 2010

Natuurlijk is het aan jou om te bepalen hoeveel iteraties er per berekening moeten worden gedaan voordat Excel met itereren stopt, of welke precisie je model nodig heeft (Excel stopt of als de precisie is bereikt, of als het aantal iteraties is bereikt!). Zodra je het vakje "Iteratieve berekening inschakelen" aanvinkt zal Excel het model herberekenen. Als je het bestand opslaat en vervolgens sluit en weer opent zou je geen waarschuwing meer moeten krijgen omtrent kringverwijzingen.

Als je het model nog aan het controleren bent, zet het maximum aantal iteraties dan op 1, dan kan je de iteraties stap voor stap doorlopen door telkens op de F9 toets te drukken.

Welke Berekeningsopties zijn van toepassing

Vaak krijg is deze vraag: Ik heb bij mijn bestand "Iteratieve berekening inschakelen" aangevinkt, het bestand opgeslagen en toch krijg ik als ik mijn bestand open soms de waarschuwing over kringverwijzingen en als ik dan onder opties kijk staat die optie toch uit. Hoe komt dit? Om dit te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe Excel omgaat met de Berekeningsopties.

Een instelling voor de gehele applicatie

Berekeningsopties gelden altijd voor de gehele Excel sessie, dus voor alle op dat moment openstaande werkmappen. Dit betekent als je twee mappen open hebt staan, map A met handmatige berekening en map B met automatische berekening, één van deze twee instellingen geldig is. De huidige instelling zal voor beide mappen gelden. Dit geldt ook voor de iteratie instellingen, die gelden voor alle openstaande bestanden in die Excel sessie.

Zodra je een werkmap opslaat sla je ook de berekeningsopties op met die map.

Wie het eerst komt...

Excel zal de berekeningsopties instellen zodra je de eerste map opent. Dit doet Excel ook als je een bestand opent nadat je de laatste werkmap in een Excel sessie sluit. Dus als je eerst werkmap A opent (die iteratie uit had staan toen die werd opgeslagen) en daarna map B (met iteratie ingeschakeld toen die werd opgeslagen), dan zal Excel de iteratie uit hebben staan. Dit verklaart waarom je bij het openen van het tweede bestand toch die kringverwijzingen waarschuwing krijgt.

Waarschuwing: als je je bestand opslaat, worden de berekeningsopties opgeslagen die nu actueel zijn. Dit betekent dat als je eerder voor de werkmap de iteratie had ingesteld, deze waarden kunnen worden overschreven door de huidige instellingen.

Ervoor zorgen dat je de juiste berekeningsopties hebt

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je de juiste berekeningsopties hebt zodat je werkmap zich gedraagt zoals je gewend bent:

Altijd als eerste bestand openen

Een open deur misschien, maar vaak het gemakkelijkst!. Maar natuurlijk kan het zijn dat andere mensen ook van jouw model gebruik maken. Dan is deze methode niet echt betrouwbaar. Je zou dan dus alle gebruikers moeten instrueren om alleen jouw bestand te openen en geen andere bestanden. Bovendien moet jouw bestand EERST geopend worden. Dat gaat gegarandeerd een keer fout. Je loopt dan ook nog eens de kans dat je berekeningsopties worden overschreven met verkeerde waarden, waardoor je model niet goed meer zal functioneren.

Wat VBA gebruiken om de berekeningsopties te beheren

Een betrouwbaardere manier om de berekeningsopties te beheersen is door ze in te stellen zodra je werkmap wordt geopend. Dit betekent het toevoegen van een macro aan je bestand, maar dat is niet moeilijk.

Ik neem even aan dat je bestand met kringverwijzingen al open staat.

Druk op alt+F11 om de VBA editor to openen en kijk aan de linkerkant in het venster. Daar moet de projectverkenner zichtbaar zijn. Dubbelklik op de ThisWorkbook module::

De Project verkenner in de VBA Editor

De Project verkenner in de VBA Editor

Plak deze code in het code venster dat vervolgens opent en pas de berekeningsopties aan zodat ze overeenkomen met je huidige instellingen in Bestand, Opties:

Option Explicit

Private Sub Workbook_Open()
    With Application
        .Calculation = xlCalculationAutomatic
        .Iteration = True
        .MaxIterations = 100
        .MaxChange = 0.001
    End With
End Sub

Sla nu je bestand op (en als je Excel 2007 of hoger gebruikt, zorg er dan voor dat je het bestandstype aanpast naar eentje die Macro's kan bevatten,anders zal Excel de macro code weer weggooien als je het bestand sluit!)Vragen, suggesties en opmerkingen

Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.