Most Valuable Professional


View Jan Karel Pieterse's profile on LinkedIn subscribe to rss feed
Subscribe in a reader

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Audit !!!

Probeer onze RefTreeAnalyser
de beste Excel formule auditing tool.

Cursussen

Excel VBA Masterclass (Engels)
Excel VBA voor Financials

Third party tools

Speed up your file

FastExcel
The best tool to optimise your Excel model!

What has changed?

PerfectXL Compare, for Spreadsheet Comparison
This Excel compare tool is fast, reliable, and easy to use. Compare two Excel files now and see for yourself!
Home > Nederlandse site > Artikelen > Gegevens invoer Hulp
This page in English

Gebruikersvriendelijke gegevensvalidatie met weergave van hulp die niet in de weg staat

Inleiding

Ik ontwerp regelmatig Excel werkmappen waarin de gebruiker gegevens moet invoeren. Wanneer ik een dergelijke werkmap maak, maak ik gebruik van:

Dit artikel gaat vooral over het gebruik maken van het Invoerbericht van gegevensvalidatie.

Cel stijlen

Als je een invoerscherm ontwerpt in Excel dan is het een goed idee gebruik te maken van cel stijlen om het doel van bepaalde cellen op het invulformulier te verduidelijken en om de gebruiker te leiden naar waar zijn aandacht vereist is.

Een eenvoudig invoerschermpje zou er zo uit kunnen zien:

Een simpel invulformulier in Excel

Ziet er aardig uit, is het niet?

Merk op, dat ik niet handmatig de formattering heb aangebracht maar dat ik gebruik heb gemaakt van ingebouwde celstijlen::

Gebruikte cel stijlen

Hoewel ik best blij ben met de door Microsoft geleverde stijlen zijn er toch wat dingetjes die me niet zo bevallen, Microsoft heeft haar werk niet helemaal af gemaakt. Kijk maar eens naar de opmaak opties van de Invoer stijl:

Invoer stijl eigenschappen

Zie je wat er mis is? Nee? Men heeft vergeten beveiliging in te stellen! Dus als ik besluit om het werkblad van een wachtwoord te voorzien, dan kan de gebruiker niks invoeren. Daarom is het een goed idee om altijd een gebruikers-gedefinieerde stijl toe te voegen, laten we deze "InputUnprotected" noemen. En misschien nog enkele meer, voor het geval ik de getalsopmaak mee wil nemen:

OK, genoeg over stijlen. Wil je er meer over weten, lees hier meer over cel stijlen.

Duidelijke aanwijzingen

Je zou denken dat het logisch is, maar ik heb erg veel werkbladen gezien waar gegevens moeten worden ingevoerd zonder dat direct duidelijk is wat er van de gebruiker verwacht wordt. Het wordt dan aan de fantasie van de gebruiker overgelaten wat er van hem wordt verwacht en welke informatie in welke cellen moet. Mijn schermafdrukjes hierboven getuigen van niet al te veel inspiratie tijdens het maken van het voorbeeld, alleen bij de eerste invoercel is enigszins duidelijk welke informatie wordt verwacht (alhoewel je ook zou kunnen opmerken dat alleen vragen om "naam" niet eenduidig is).

Gegevensvalidatie

En dan nu het leuke stuk van het artikel. Gegevensvalidatie. Klik op de cel naast "Naam" en open het gegevensvalidatie dialoogvenster. Vergeet het eerste tabje, dat ken je al als het goed is. We kijken naar het tabje "Invoerbericht"!

Tabje Invoerbericht van Gegevensvalidatie

Dat ziet er nuttig uit, niet? Je kunt een titel opgeven en een invoerbericht, waarmee je uitgebreide informatie kunt verschaffen over wat er van de gebruiker verwacht wordt! Maar er is een probleempje. Het is (natuurlijk) uitgebreid en het berichtvenster gaat niet uit de weg:

Gegevensvalidatie invoerbericht weergave

Het invoerbericht bedekt bovendien de overige invoercellen en is nogal afleidend, vooral als het formulier veel invoercellen heeft. En je kunt de locatie van het bericht niet veranderen. Je kunt het aan de kant slepen, maar die nieuwe positie vergeet Excel weer en bovendien wordt dat ineens de positie voor įlle invoerberichten!

Een betere manier, geen popup berichtje maar hulp wanneer het nodig is

Ik heb deze kwesties opgelost op een heel nieuwe wijze die ik hier wil laten zien. Je hebt vast de kleine (i) icoontjes wel gezien naast de invoercellen. Die heb ik als volgt gemaakt.

Cel stijl opmaakvenster

Cel stijlen keuzelijst

Zie je dat mooie i icoontje? De vakken in deze dropdown geven een impressie van hoe de cel eruit zal zien na toepassen van de stijl. Dat betekent ook het lettertype. Als je dus een "begrijpelijke" naam wilt gebruiken voor de stijl, dan wordt deze dankzij het Webdings lettertype onleesbaar (ik gebruikte hieronder 'SomeNameForTheStyle'):

Cell Styles drop-down 2

En omdat de letter i in het Webdings lettertype eruitziet als een informatie icoontje dacht ik dat dat wel een geschikte naam zou zijn!

Tenslotte wil ik nog een leuk effect toevoegen aan het icoontje, ik wil graag dit zien als ik de muis erover heen beweeg:

Klik hier voor help

Dit maak je als volgt:

Als je de hyperlink toevoegt voordat je de gegevensvalidatie instelt en de stijl toepast, dan hoef je niet twee keer de stijl toe te passen.

 


Vragen, suggesties en opmerkingen

Al het commentaar over deze pagina:


Comment by: Rob van Lier (12-5-2020 16:42:00)

Hallo,
Als ik in een keuzetabel gegevens wijzig hoe kan ik dan de eerder ingevoerde gegevens (automatisch) wijzigen?
Graag uw reactie.

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (13-5-2020 09:30:00)

Hoi Rob,

Kan je wat meer informatie geven s.v.p.?

 


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: excelexperts.nl/forum/index.php.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt alleen gebruikt om u te informeren wanneer uw commentaar geplaatst wordt)

Uw verzoek of commentaar (max 2000 karakters):

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].

Ik geef toestemming voor de verwerking van deze gegevens en voor de weergave van mijn naam en commentaar op deze website conform ons privacy beleid.